
Château Figeac 2020
Feinheit, Reinheit, Harmonie: Der Château Figeac 2020 ist Teil der großartigen Trilogie der Jahrgänge 18-19-20!
Reifungspotential
3 - 15 JahreServiertemperatur
16 - 18 °Alkoholgehalt
13.80% vol.Feinheit, Reinheit, Harmonie: Der Château Figeac 2020 ist Teil der großartigen Trilogie der Jahrgänge 18-19-20!
Auszeichnungen
Yves Beck 98-99 / 100 Mai 2021
James Suckling 97-98 / 100 Juni 2021
Degustationsnotizen
Kräftiges, dunkles Rubinrot
Sehr aromatisch, fruchtbetont, dezent duftend und zart. Veilchenduft, Geschmack nach Heidelbeere und schwarzer Johannisbeere.
Anmutig, von schöner Textur, überwältigende Finesse! Kraftvolle Tannine mit feiner Körnung. Lang anhaltendes Finale.
Servier-Empfehlungen
Hasenpfeffer, Geflügel im Ofen, Entenbrust mit Feigen, Windspezialitäten, Brie.
Önologe(n)

Eigenschaften
Die Weingärten von Château Figeac fussen auf tonerde- und kalkhaltigen Sandböden auf Kalksteingrund.
Naturkork
Karton

Auszeichnungen & Fachmeinungen
- 98-99 100
Yves Beck
98-99 / 100
Mai 2021
Meinung lesen - 97-98 100
James Suckling
97-98 / 100
Juni 2021
Meinung lesen - 96 100
Jean-Marc Quarin
96 / 100
April 2021
Meinung lesen - 96 100
Decanter
96 / 100
Mai 2021
Meinung lesen - 96-98+ 100
Robert Parker's Wine Advocate
96-98+ / 100
2021
Meinung lesen
Yves Beck
Mai 2021
98-99 / 100
98-99 100Kommentar
Viel Finesse und Subtilität in diesem Bouquet. Blumige und fruchtige Ausdrücke mit Nuancen von Thymian und einem Hauch von schwarzem Pfeffer. Düfte von Veilchen, Blaubeeren, schwarzem Johannisbeerlikör und Himbeeren. Auch am Gaumen zeichnet sich der Wein durch seine Finesse aus. Er ist präzise, fruchtig und mit einer lebendigen Säurestruktur sowie mit straffen, kraftvollen, feinkörnigen Tanninen versehen. Letztere kommen vor allem am Gaumenende zur Geltung, wo sie ihre Amplitude erreichen. Fruchtiges Finale mit langem Nachklang. Ein kraftvoller, rassiger Figeac, der sich durch seine Frische auszeichnet. Er ist lebendig, imposant und anhaltend. 2028-2060
James Suckling
Juni 2021
97-98 / 100
97-98 100Kommentar
This is a really sophisticated young wine with tobacco, crushed stone, currants and dark chocolate on the nose, following through to a medium to full body with intense yet linear tannins and a spicy, fresh finish. Some cloves and black pepper. Graphite at the end. Very long. 37% merlot, 32% cabernet franc and 31% cabernet sauvignon.
Jean-Marc Quarin
April 2021
96 / 100
96 100Kommentar
Couleur sombre, intense et pourpre. Nez très aromatique, fin, fruité, subtil, parfumé et délicat. Bouche tout en grâce tactile, avec une folle élégance dans le toucher et une texture noble qui m'a donné envie d'un peu plus de puissance entre le milieu et la finale, d'un peu moins de prudence. Belle persistance incrachable. Assemblage : 37 % merlot, 32 % cabernet franc, 31 % cabernet sauvignon. Degré d'alcool : 13°8 - pH : 3,7. Rendement : 40 hl/ha. Production : 75 % de premier vin.
Decanter
Mai 2021
96 / 100
96 100Kommentar
This delivers concentration and intensity, a ton of black fruits, definitely Cabernet dominant in terms of fruit, and its slightly serious character, with a whoosh of juice on the finish. An extremely elegant and controlled wine, with savoury bilberry and loganberry, then peony and tobacco leaf as it opens. Tannins are finely layered but there are a lot of them. Not an exuberant Figeac, but this is rarely a wine that rushes out to seduce, it takes its time and has ageing potential in spades. The gravel soils in the drought of the summer meant the grapes slowed their ripening process, although only the youngest vines suffered blockages, and that combined with the high Cabernet content of Figeac means lower alcohols than the past few years, giving a classic balance and a feeling of effortless success. 75% of the production went into the first wine. Harvest September 4 to October 1, a full five weeks. Their final yield here was around 37hl/ha, (higher than in 2019 at Figeac, which was 34hl/ha). As with on the Left Bank, the Cabernet Sauvignons were the lowest yield (30hl/ha), with tiny berries so had to be careful with the extraction. First vintage in the new cellars.
Robert Parker's Wine Advocate
2021
96-98+ / 100
96-98+ 100Kommentar
The 2020 Figeac is a blend of 37% Merlot, 32% Cabernet Franc and 31% Cabernet Sauvignon, weighing in with an alcohol of 13.9% and a pH of 3.7. Opaque purple-black colored, it bursts from the glass with a beautifully vibrant initial wave of pure, pristine black fruits: fresh black cherries, juicy black plums and ripe blackcurrants. With swirling, a whole array of floral and spice notes is unleashed: lavender, ground cloves, cumin seed, cardamom and rose oil. The medium-bodied palate is surprisingly graceful for the intensity of aromas, featuring ethereal, perfumed black berry notes, framed by a seamless line of freshness and ripe, grainy tannins, finishing on a lingering fragrant earth note. Far more cerebral and quietly introspective than it is hedonic, this could only be Figeac.