
Château Haut-Brion 2020
In diesem 2020er Jahrgang von Château Haut-Brion ist die von den drei Rebsorten Merlot, Cabernet Franc und Cabernet Sauvignon geschriebene Partitur unglaublich genau, richtig und harmonisch.
Reifungspotential
5 - 30 Jahre und mehrServiertemperatur
16 - 18 °Alkoholgehalt
15.00% vol.In diesem 2020er Jahrgang von Château Haut-Brion ist die von den drei Rebsorten Merlot, Cabernet Franc und Cabernet Sauvignon geschriebene Partitur unglaublich genau, richtig und harmonisch.
Auszeichnungen
James Suckling 100 / 100 April 2021
Robert Parker's Wine Advocate 98-100 / 100 Mai 2021
Degustationsnotizen
Schönes leuchtendes Dunkelrot.
Komplexe Aromen von sowohl frischen als auch würzigen Noten. Das Schwenken des Glases bestätigt die perfekte Reife der Frucht, ohne Übermass.
Unglaublich dichte und präzise Anklänge, der Wein behauptet sich sofort, ohne Aggressivität, entfaltet füllige, raffinierte und saftige Tannine. Sehr schöne Länge. Unsagbar harmonisch und schön ausgewogen.
Servier-Empfehlungen
Vorspeisen, Rotes Fleisch, Geflügel, Wild, Aufschnitt, Käse, Nachtisch
Fleischterrinen, Wildpasteten, Entenleberpastete, Antipasti, Trockenfleisch, rotes Fleisch, gebratenes Geflügel, Wildspezialitäten, Weich- und Halbhartkäse, Ziegenkäse, schwarze Schokolade.
Eigenschaften
Die Weinberge von Château Haut-Brion liegen auf dem Stadtgebiet von Pessac, wenige Kilometer südwestlich von Bordeaux, und erstrecken sich über 51 ha. Das Terroir besteht aus zwei Kieskämmen. Es handelt sich um kleine Kieselsteine, die aus verschiedenen Quarzsorten, echten Präziosen des Terroirs von Château Haut-Brion.
Weinbereitung in wärmeregulierten Stahltanks von je 225 hl. Ausbau während 18 bis 22 Monaten in neuen Holzfässern.
Naturkork
Holzkiste

Auszeichnungen & Fachmeinungen
- 100 100
James Suckling
100 / 100
April 2021
Meinung lesen - 98-100 100
Robert Parker's Wine Advocate
98-100 / 100
Mai 2021
Meinung lesen - 98 100
Markus Del Monego
98 / 100
April 2021
Meinung lesen - 96 100
Decanter
96 / 100
Mai 2021
Meinung lesen - 96 100
Jean-Marc Quarin
96 / 100
April 2021
Meinung lesen
James Suckling
April 2021
100 / 100
100 100Kommentar
This is a superb Haut-Brion with incredible tannins that are wonderfully fine-grained. It’s really powerful. This is very primary with so much grape-generated tannin structure. Very, very long, going on for minutes. Seductive and friendly at the start and then takes you on at the finish with so much structure. Wine of the vintage?
Robert Parker's Wine Advocate
Mai 2021
98-100 / 100
98-100 100Kommentar
The 2020 Haut-Brion is a blend of 42.8% Merlot, 39.7% Cabernet Sauvignon and 17.5% Cabernet Franc, harvested from 7th to 29th September, with an estimated alcohol of 15% and a pH of 3.8. Opaque purple-black colored, it leaps from the glass with a first wave of vibrant black raspberries, ripe blackberries and mulberries scents, followed by a powerful core of warm cassis, dark chocolate and violets, before bursting into an array of crushed rocks, iron ore, tree bark and black truffles notes. The concentrated, densely packed, full-bodied palate is not in the least bit heavy, delivering a refreshing backbone of red berry and dried herbs suggestions, framed by seamless acidity and very finely grained tannins, finishing on an epically long, fragrant earth note. Simply stunning. Drinking window 2029 – 2064. Lisa Perrotti-Brown.
Markus Del Monego
April 2021
98 / 100
98 100Kommentar
Dark purple colour with violet hue and black core. Very elegant, powerful and expressive nose, ripe berries, juicy cherries and plums, mulberries and hints of sloe in the background. Backed by hints of graphite, elegant spiciness, vanilla and hints of oriental spices, noble toasting aroma, very complex with aromatic depth. On the palate powerful yet elegant with juicy fruit, tightly structured with ripe tannins, fine acidity, great freshness, elegant fruit, mild spices and subtle oak. A great wine with excellent depth and length.
Decanter
Mai 2021
96 / 100
96 100Kommentar
Concentrated, powerful and precise; this takes a grip and holds on, layers of liquorice, grilled coffee bean, chocolate, blackcurrant pastille, cassis bud and a more steely wet stone edge that gives a much needed balance to the richness of the overall feel of this wine. Gunsmoke curls out of the glass after half an hour - this is going to need serious ageing, impressive and powerful stuff. Harvest from 7th to 29th September. Drinking Window 2030 - 2050. Jane Anson.
Jean-Marc Quarin
April 2021
96 / 100
96 100Kommentar
Couleur noire et profonde. Nez très aromatique, fin, pur, avec un fruité frais et mûr. Nuances de fruits noirs sous la fraîcheur. Délicat en entrée de bouche, raffiné dans son toucher au milieu, le vin évolue juteux, savoureux, dense, sur une trame tannique serrée et sans cesse enrobée. Il persiste long, délicatement crémeux, sur un grain fin, avec une nuance d’austérité positive. Assemblage : 42,8 % merlot, 39,7 % cabernet sauvignon, 17,5 % cabernet franc. A boire de préférence entre 2032 et 2055.