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Château Pichon Baron de Baron de Pichon-Longueville 2016

2e Cru Classé, Pauillac AC
Nur solange Vorrat !
98-99/100
James Suckling - April 2017
Rebsorte(n) :
Weinstil :

Art. Nr. : 4787

Verpackung :
75cl
Nettopreis!
CHF 148.00
Fl.
Degustationsnotizen
Auge : Fantastisches, intensives Granatrot.
Nase : Aromen von schwarzen und roten Früchten wie Heidelbeeren, schwarzen Kirschen oder schwarzen Johannisbeeren, eingerahmt von leichten Toast-, Vanille- und Gewürznoten.
Gaumen : Vollmundiger und kraftvoller Auftakt balanciert sich mit Vielschichtigkeit und einer gewissen Fülle aus. Die Tannine sind seidig, voluminös, lang und knusprig. Das Finale ist straff und präzise. Das Ganze, dominiert von einer schönen Spannung, ist dicht, mit viel Fülle. Jean-René Matignon - Technischer Direktor - Juni 2018
Servier-Empfehlungen
Gastronomie :
Fleischterrinen, Aufschnitt, gebratenes Geflügel, weisses Fleisch gebraten (Kalbsbraten an Morchel- oder Trüffelsauce), rotes Fleisch (Rindsfilet im Ofen gegart oder "Wellingtoner Art", gebratenes Milchlamm, Gigot), Wildspezialitäten, Käse.
Serviertemperatur : 16 - 18°C
Weitere Informationen
Weinbereitung : Bei Eintreffen im Keller werden die Trauben während 20-30 Tagen eingemaischt. Die anschliessende alkoholische Gärung dauert 15 Tage. Der darauffolgende Säureabbau, teils im Fass und teils im Stahltank, dauert weitere 15 Tage. 18-monatiger Ausbau ein Eichenholzbarriques zu 80 % neu und zu 20 % in Eichenholzbarriques zweiter Passage.
Önologe(n) : Daniel Llose
Verschluss : Naturkork
Verpackung : Holzkiste

Château Pichon Baron

James Suckling April 2017
98-99/100
I have been waiting for this for a long time. It’s a remake of the legendary 1990 Pichon Baron. Full body, ultra-polished yet powerful tannins and a glorious finish. The will evolve beautifully. The core of fruit and tannins are great. A truly great Pichon Baron.
Jean-Marc Quarin April 2017
19/20
Couleur sombre, intense, pourpre et belle. Grand nez aromatique, fin, très fruité, pur et quasi velouté. Remarquable entrée en bouche ample où le vin monte et se met à fondre, avec beaucoup d’éclat dans la saveur. Puissant et pourtant aérien dans sa densité, il s’achève long, suave et particulièrement enrobé. Une formidable expression de ce terroir qui ne cesse de progresser dans mes notes depuis 2005. Vous lirez prochainement une verticale comparative de 8 millésimes entre Latour, Pontet Canet et Pichon Baron où ce dernier fut brillant et le plus remarqué. Assemblage : 85 % cabernet sauvignon (le % le plus élevé), 15 % merlot - Degré d’alcool : 13°3 (moyenne) – pH : 3,75 (moyenne) – IPT : 84 (moyenne plus). Rendement : 39 hl/ha.
Robert Parker's Wine Advocate April 2017
96-98/100
The 2016 Pichon-Longueville Baron is a blend of 85% Cabernet Sauvignon and 15% Merlot picked between 3 and 18 October at 39 hectoliters per hectare for estate (therefore the Grand Vin will be less). It is matured in 80% new oak and 20% one year old for 18 months. It has a very intense, extremely pure bouquet with blackberry, bilberry, cedar and graphite notes; it is a straight-down-the-fairway Pauillac. The palate is medium-bodied with a very tensile opening, that seam of graphite penetrating the black fruit. There is a wonderful structure here, unapologetically classic in style with just the right amount of austerity on the aristocratic finish. The aftertaste is incredibly long, lingering after two or three minutes in the mouth. This is a majestic Pichon-Baron and it may well to surpass both the 2009 or 2010.
Decanter April 2017
96/100
This has some rich liquorice and gingerbread flavours, drawing deeply on the cassis fruits of the 85% Cabernet Sauvignon and 15% Merlot. This is incredibly dense and yet feels almost light across the palate. It doesn't have the upfront sexiness of the 2009, this is a more cerebral vintage. Neither does it have the architecture of the 2010, although the technical numbers are quite similar with high tannins and a pH of 3.6. It floats and builds up power slowly, with slightly chalky tannins on the finish. Less of a 'wall' than some recent years, an excellent wine. 45% of the estate's production from 73ha. To be aged in 80% new oak for 18 months.
Yves Beck April 2017
96-98/100
 
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