
Château Troplong Mondot 2020
Château Troplong Mondot steht für: Ausnahmeböden, ein vollständig renoviertes Gut, ein hingebungsvolles Team, Paradebeispiel für das Terroir von Saint-Émilion.
Reifungspotential
15 - 20 Jahre und mehrServiertemperatur
16 - 18 °Château Troplong Mondot steht für: Ausnahmeböden, ein vollständig renoviertes Gut, ein hingebungsvolles Team, Paradebeispiel für das Terroir von Saint-Émilion.
Auszeichnungen
James Suckling 98-99 / 100 April 2021
Markus Del Monego 98 / 100 April 2021
Degustationsnotizen
Von dichter, dunkler, beinahe schwarzer Farbe, mit violettem Schimmer.
Ein Feuerwerk schwarzer Früchte, mit einer Spitze von Gewürznelken und Zimt.
Fantastische Struktur. Feine, kreidige Tannine. Bemerkenswerte Tiefe und langanhaltendes Finale.
Servier-Empfehlungen
Wildterrine, gebratene Entenleber, Filet Wellington, Rehrücken, Halbhartkäse, Desserts mit schwarzer Schokolade.
Eigenschaften
Der Château Troplong Mondot stammt von kalk- und lehmhaltigen Böden eines weitreichenden Terroirs.
In thermoregulierten Stahltanks, anschliessender Barriqueausbau (75%) während einer Dauer von 12 bis 24 Monaten.
Naturkork
Holzkiste

Auszeichnungen & Fachmeinungen
- 98-99 100
James Suckling
98-99 / 100
April 2021
Meinung lesen - 98 100
Markus Del Monego
98 / 100
April 2021
Meinung lesen - 97-98 100
Yves Beck
97-98 / 100
April 2021
Meinung lesen - 95-97+ 100
Robert Parker's Wine Advocate
95-97+ / 100
Mai 2021
Meinung lesen - 93 100
Decanter
93 / 100
Mai 2021
Meinung lesen
James Suckling
April 2021
98-99 / 100
98-99 100Kommentar
This has superb depth and intensity with very fine tannins that draw you down. So much black fruit, together with black pepper and salt. Extremely well crafted. Vertical and deep. Chalky and salty with black chocolate.
Markus Del Monego
April 2021
98 / 100
98 100Kommentar
Dark purple colour with violet hue and black core. Excellent nose, densely woven, with opulent fruit, ripe plums and black cherries, elderberries and ripe sloe. Hints of wisteria and fresh aromatic herbs in the background. Dark chocolate, hints of cocoa, vanilla and gingerbread adding aromatic complexity. Excellent length with great intensity and freshness, creating a wonderful mouthfeel. A very promising wine with power and finesse at the same time, balanced fruit discreet oriental spices and hints of dark chocolate.
Yves Beck
April 2021
97-98 / 100
97-98 100Kommentar
In der Nase subtil, hell und mit viel Frische und Präzision ausgestattet. Es finden sich Nuancen von Kirschen und Iris, unterlegt von einem Hauch von Menthol. Subtiler Charakter auch am Gaumen. Der Wein ist kraftvoll, elegant und wird von einer eleganten und relevanten Säurestruktur getragen. Da ist so viel Finesse, so viel Tiefe in diesem Wein, der sich mit einer sehr attraktiven Interpretation von stiller Kraft präsentiert. Ein Troplong Mondot, der die Wende dokumentiert, die das Weingut seit 2017 vollzogen hat. Er brilliert durch seine Dichte und Präzision! 2026-2050 97-98/100.
Robert Parker's Wine Advocate
Mai 2021
95-97+ / 100
95-97+ 100Kommentar
The 2020 Troplong Mondot is composed of 85% Merlot, 13% Cabernet Sauvignon and 2% Cabernet Franc, harvested from 4th September and lasting for about three weeks. The pH is 3.53, the IPT (tannin index) is 75 and the alcohol is 14.5%. Opaque purple-black colored, it opens with a vivacious burst of black fruits—stewed plums, baked blackberries and boysenberries—giving way to a fragrant undercurrent of licorice, ground cloves, cinnamon stick and lilacs, with a touch of bouquet garni. The full-bodied palate is chock-full of plump, juicy black fruits and savory sparks, framed by fantastically ripe, fine-grained tannins and bold freshness, finishing long and opulent. Drinking window 2026 – 2052. Lisa Perotti-Brown.
Decanter
Mai 2021
93 / 100
93 100Kommentar
This sets out its stall as a wine from a specific plot of pure limestone soils straight away, and this is a second wine to savour. As with last year, this is a masterclass in the impact of this particular soil type, with a bright violet colour, juicy blueberry fruits and touches of redcurrant. It has a tingling finish with a whoosh of salinity that gives tension and balance. 30% aged in barrels, the rest stays in stainless steel. 3.53pH. Still 100% Merlot as last year, but that will probably change in 2021 when some Cabernet Franc should be added. Not sold as an En Primeur, the 2018 has just been released onto the market. September 4 was the first day of picking. Drinking Window 2024 - 2036. Jane Anson.