
Azienda Uccelliera Brunello Riserva 2016
Dirigé par l’excellent vigneron Andrea Cortonesi, l’Azienda Uccelliera est aujourd’hui reconnue comme l’une des meilleures de Toscane. En témoigne ce remarquable Brunello aux arômes de fruits noirs et de violette. Un vin apprécié par les grands critiques de vin comme Robert Parker et J. Suckling !
Dirigé par l’excellent vigneron Andrea Cortonesi, l’Azienda Uccelliera est aujourd’hui reconnue comme l’une des meilleures de Toscane. En témoigne ce remarquable Brunello aux arômes de fruits noirs et de violette. Un vin apprécié par les grands critiques de vin comme Robert Parker et J. Suckling !
Récompenses
Robert Parker's Wine Advocate 96 / 100 Février 2022
James Suckling 95 / 100 Octobre 2021
Notes de dégustation
Rouge grenat sombre presque noir.
Présentant une vaste palette d'arômes (cerise noire, sureau, violette) et des senteurs prononcées du terroir.
Un vin de caractère, élégant et équilibré, velouté et riche.
Accords gastronomiques
Viandes rôties, braisées ou grillées, gigot d'agneau, lièvre rôti, Pecorino. C'est aussi un vin de méditation !
Œnologue(s)

Caractéristiques
Au sud-est de Montalcino à Castelnuovo dell'Abate en Toscane, les vignes puisent leur sève sur un terroir aux sols marneux.
Élevage de 36 à 42 mois en fûts de chêne slavon et français, maturation d'au moins 18 mois en bouteilles.
Bouchon en liège
Carton

Récompenses & avis des professionnels
- 96 100
Robert Parker's Wine Advocate
96 / 100
Février 2022
Lire l'avis - 95 100
James Suckling
95 / 100
Octobre 2021
Lire l'avis - 94 100
Decanter
94 / 100
Novembre 2021
Lire l'avis - 16 20
Jancis Robinson
16 / 20
Janvier 2022
Lire l'avis
Robert Parker's Wine Advocate
Février 2022
96 / 100
96 100Commentaire
The 2016 Brunello di Montalcino Riserva is a terrific wine: bold, well-defined, powerful and balanced. There are many good things to relate, but the high alcohol content (measured at 15.5%) is the only distraction. This is a trend in the Riserva category in the 2016 vintage. The bouquet shows black cherry, cassis, earth, leather and dried roses. The palate offers soft fruit flavors supported by firm oak tannins. Coming back to the bottle 24 hours later, I found impressive integration and smoothness that took away from that alcohol heat. Production is 9,600 bottles. Monica Larner.
James Suckling
Octobre 2021
95 / 100
95 100Commentaire
This is really polished and refined, yet remains polished and beautiful, with cherries and berries, as well as light hazelnut and walnut undertones. Compact and silky. Drink after 2024, but already so attractive.
Decanter
Novembre 2021
94 / 100
94 100Commentaire
Andrea Cortonesi crafts distinctly umami Brunello from various parcels at diverse altitudes and exposures in the warm reaches of Castelnuovo dell’Abate. After trying the sensuous 2015 Riserva at the estate in September 2021, I was excited to taste the 2016 release. It too is voluptuously shaped yet shored up by sturdy, muscular tannins. Pronounced clove and nutmeg meet prune, dried raspberry and tar. And there is a saline beef broth undertow. While it offers plenty to unpack over the years, I actually prefer to drink Uccelliera’s wines when they are still full of vim and vigour. Michaela Morris.
Jancis Robinson
Janvier 2022
16 / 20
16 20Commentaire
Maturing mid ruby with narrow orange rim. Lifted and savoury on the nose with fruit-cake hints and cinnamon bark. Fruit harvested very late? Sweet and rich, with creamy oak and with more than a hint of dried fruit. Attractive if a little popular. Fully ready now. Walter Speller.