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Château d'Aiguilhe 2015

Castillon Côtes de Bordeaux AC
"Ce vin puissant, marqué par un terroir sauvage, s’exprime avec intensité. La vigueur de l’endroit se retrouve dans le vin et marque ceux qui le boivent. Un vin de caractère." (Stephan von Neipperg)
91-94/100
Wine Spectator - Avril 2016
Cépage(s) :
Style de vin :

N° art. : 0032

Conditionnement :
75cl
Livraison: 5-10 jours ouvrables
CHF 24.00
bt.
Notes de dégustation
Robe : Rouge grenat aux reflets violacés.
Nez : Bouquet expressif aux notes de vanille, de prune et de fleurs séchées.
Palais : Concentré avec des notes de cerise noire et de myrtille.
Conseils de service
Accords mets-vin :
Terrine de canard, carpaccio de bœuf, poissons de mer grillés, curry de poulet, lapin chasseur, cuisine vietnamienne, côtes de veau aux girolles, gigot aux herbes, brie, camembert.
Température de service : 17 - 18°C
Autres informations
Vinification : Vendanges manuelles, vinification en cuves bois avec extraction par pigeage pneumatique, élevage (sur lies fines) de 15 mois en barriques de chêne dont 45% de bois neuf
Œnologue(s) : Jean-Patrick Mévrignac
Fermeture : Bouchon en liège
Emballage : Caisse

Comtes von Neipperg

Wine Spectator Avril 2016
91-94/100
Features lush fruit, with creamy-edged plum, raspberry and blackberry flavors that glide along. There's depth here, but this is rounded and fresh in feel, with lovely purity.
James Suckling Mars 2016
92-93/100
This is so excellent with so much salty, blueberry and stone character. Full and hyper fresh.
Robert Parker's Wine Advocate Mai 2016
90-92/100
The 2015 Chateau d'Aiguilhe is a blend of 85% Merlot and 15% Cabernet Franc, picked between September 23 and October 8 at 30 hectoliters per hectare, and matured in 30% new oak barrels. It has a very ripe and opulent, quite showing bouquet with fig and date-tinged red berry fruit. The palate is very well balanced, a supple ball of red cherry and strawberry fruit, with a touch of Christmas cake and allspice towards the finish; the Cabernet Franc imparts a little edginess, with a saline tincture lingering on the aftertaste. This is a very fine Côtes de Castillon from Comtes Von Neipperg.
René Gabriel Avril 2016
17/20
 
Jancis Robinson Avril 2016
16.5/20
Very dark. Lively and savoury. Lots of sweet fruit but not overdone. Polished and leathery. Lots to enjoy. GV?
Yves Beck Avril 2016
90-92/100
Pourpre violacé. Bouquet expressif révélant des notes de fruits confits frais, mûres et myrtilles. En bouche l’attaque est marquée par le fruit et la fraicheur. Caractère juteux. Les tannins se révèlent lentement et sont en symbiose avec une belle structure acide. Le boisé apparaît également mais le fruit prendra le dessus. 2022–2035
Wine Spectator Mars 2018
92/100
A swath of toasty, singed vanilla starts off, quickly backed by waves of currant and plum preserves. As the flavors knit, a graphite spine emerges and drives the anise- and apple wood—tinged finish. Let this settle in with a little cellaring. Very solid. Best from 2020 through 2027. 18,400 cases made.–JM
James Suckling Février 2018
92/100
This is a red that shows depth and intense minerality as well as dark-berry and sea-salt undertones. Medium-bodied, tight and focused with blueberry and black-cherry character. Show focus and tightness. Drink now.
Robert Parker's Wine Advocate Février 2018
88/100
The medium to deep garnet-purple colored 2015 d'Aiguilhe gives up wonderfully expressive warm red and black plums, black cherries and spice box on the nose with touches of dried flowers and fallen leaves. The medium to full-bodied palate has generous fruit with plush tannins and loads of freshness. - Lisa Perrotti-Brown
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