
Château Margaux 2009
Le Grand Vin de Château Margaux est reconnu, depuis le XVIIème siècle, comme étant l’un des plus grands vins du monde entier.
Garde
5 - 30 ans et plusTempératures de service
16 - 18 °Degré d'alcool
13.50% vol.Le Grand Vin de Château Margaux est reconnu, depuis le XVIIème siècle, comme étant l’un des plus grands vins du monde entier.
Récompenses
James Suckling 100 / 100 Mars 2012
Robert Parker's Wine Advocate 98 / 100 Mars 2019
Notes de dégustation
Magnifique rouge grenat foncé aux reflets violacés.
Fantastische Konzentration, Feinheit, Ausgewogenheit und Frische.
Ein absolut aussergewöhnlicher Wein, der durch seine Tanninfülle, seine Breite und seine Süße heraussticht. Das Finale bleibt frisch, lecker und von unvergesslicher Länge.
Accords gastronomiques
Surprenant avec du cabillaud ou de la cuisine chinoise, viandes rouges, volaille rôtie, fromage de chèvre
Œnologue(s)


Caractéristiques
Les vignes, inclinées en pente douce en une sorte d'amphithéâtre, sont établies sur une croupe graveleuse et argileuse d'origine fluviatile (graves abondantes au sommet, le bas de la croupe étant composé d'éléments calcaires et plus fins dus au ruissellement).
Cuvaison de 3 semaines en vases de chêne, élevage de 18 à 24 mois en barriques de chêne neuves.
Bouchon en liège
Carton

Récompenses & avis des professionnels
- 100 100
James Suckling
100 / 100
Mars 2012
Lire l'avis - 98 100
Robert Parker's Wine Advocate
98 / 100
Mars 2019
Lire l'avis - 99 100
Robert Parker's Wine Advocate
99 / 100
Février 2012
- 97 100
Wine Spectator
97 / 100
2014
Lire l'avis - 19 20
Vinum Magazine de la culture du vin
19 / 20
Mars 2012
Lire l'avis
James Suckling
Mars 2012
100 / 100
100 100Commentaire
The nose is out of this world, with lilacs, currants, blackberries, and blueberries. Full-bodied, with super silky tannins and savory fruit and amazing flavors of fine leather, blueberries, and sandalwood. The quality of the tannins are amazing, with creamy texture and bright acidity on the end. Such classic and classicism. Delicacy. Lasts for minutes on the palate. This is 13.2% alcohol. Best Margaux in bottle yet…Try it in 2020.
Robert Parker's Wine Advocate
Mars 2019
98 / 100
98 100Commentaire
The 2009 Château Margaux is deep garnet in color and features wonderfully fragrant minted cassis, lilacs, Black Forest cake and oolong tea scents with touches of pencil shavings and dusty soil. Medium to full-bodied, it has a firm, grainy frame with lovely freshness lifting the perfumed fruit to a very long, mineral-laced finish.
Robert Parker's Wine Advocate
Février 2012
99 / 100
99 100Commentaire
Wine Spectator
2014
97 / 100
97 100Commentaire
This offers gorgeously caressing fruit, with steeped plum, blackberry and red currant notes, finely embroidered with accents of rooibos and black tea, tobacco leaf, alder and sandalwood. Delivers loads of fruit, with the structure already melded into the core of fruit--but that's the vintage style. A stunner, though I still find the '10 a full step ahead.--Non-blind Château Margaux vertical (December 2013). Best from 2018 through 2035.
Vinum Magazine de la culture du vin
Mars 2012
19 / 20
19 20Commentaire
Was besonders auffällt an diesem besonders stilvollen Wein, ist der einmalige Schliff der Gerbstoffe, der kristallklare Ausdruck der Fruchtigkeit. Der Zweitwein Pavillon rouge kommt dem Grand Vin stilmässig sehr nah, und der weisse Pavillon blanc besitzt besondere Frische und Fülle.