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Château Mouton Rothschild 2018

Premier Cru Classé, Pauillac AC
(Vin en souscription. Offre valable jusqu'à épuisement du stock disponible.)
Stock très limité ! Disponible à l'unité.
100/100
James Suckling - Avril 2019
Cépage(s) :
Style de vin :

N° art. : 18BDX53

Conditionnement :
75cl

Pré-commande

Disponible dès le: 30/06/2021

Prix net !
CHF 581.60
bt.
Note de dégustation
Robe : Sombre, pourpre.
Nez : Intense, fin, aux arômes intenses de prunes et aux notes de cèdre et de chocolat.
Palais : Élégant, puissant, les tanins se révèlent au fur et à mesure. Il s’achève très long.
Conseils de service
Accords mets-vin :
Foie gras de canard grillé aux girolles, caille aux figues, agneau aux pruneaux et aux amandes, chateaubriand, chevreuil sauce grand veneur, côtelette de marcassin, époisses, macarons au chocolat.
Température de service : 17 - 18°C
Garde : +30 ans
Autres informations
Vinification : Vendanges manuelles, vinification de 15 à 25 jours en cuves de chêne, élevage de 19 à 22 mois en barriques de chêne neuves.
Œnologue(s) : Philippe Dhalluin
Fermeture : Bouchon en liège
Emballage : Caisse

Château Mouton-Rothschild

James Suckling Avril 2019
100/100
I am a little bit speechless about this one. I have not seen such earthy and totally deep character of the soil in a young Mouton in my career. Of course, I didn’t taste 1945 or 1959 when they were young, but I have been lucky enough to have a few bottles in my life. There is really terroir-driven character to this. Layered and so intense with polished and incredible tannins.
Decanter Avril 2019
99/100
This has incredible persistency and density of flavour in 2018. It’s extremely well knitted with everything drawn out and taut through the mid palate, slowly layering on the succulent, plump notes of damson, juice-filled blackberries, charcoal, menthol, cigar box, pencil lead and black chocolate that is a signature of the vintage. I always love that this property shares the same gravel-filled plateau as Lafite and yet the two have such different personalities and interpretations of vintages – with Mouton here absorbing the richness of the year and adding a touch of glamour into the wine as always. The alcohol, while still very balanced compared to most in the vintage, is unusually high at Mouton because, as managing director Philippe Dhalluin says; ‘usually the poor soils at Mouton mean the grapes make tannins but not sugar, but in 2018 they made both’. There is the tiniest touch of Petit Verdot in the blend but under 1% so it’s not in the official figures. 100% new oak which has been beautifully integrated. 62% of production went into the grand vin. 3.78pH. 88IPT. The artist design for the 2018 label will be revealed later. 98-100 points. Drinking Window 2026 - 2040
Jean-Marc Quarin Avril 2019
99/100
Couleur sombre, intense et belle. Nez intense, fin, au fruité mûr, crémeux et épicé. Touche de syrah. Complexe. Moelleux à l'attaque, juteux au développement, très, très aromatique, complexe, savoureux et noble dans sa tenue et son déroulé, ce vin raffiné, sèveux et long s'achève sans cesse gras et en plus incrachable. La fin de l'élevage nous dira si ce millésime égale le fabuleux 2016. D'ores et déjà le style est fort différent. Assemblage : 86 % cabernet sauvignon, 12 % merlot, 2 % cabernet franc. Degré d'alcool : 13°8 (moyenne plus) - pH : 3,82 (moyenne moins) - Rendement : 28 hl/ha (incidence de la coulure au moment de la floraison). 2030 – 2060
Yves Beck Avril 2019
98-99/100
Pourpre violacé. Que de finesse et de complexité. D’abord le nez s’affiche de manière filigrane, multifacettes. Il se révèle au fil des secondes et commence par présenter le terroir au travers de cèdre et de graphite. Le fruit se révèle par des notes de mûres et de cassis. Beaucoup de fraîcheur. Finalement je relève un peu de café, de torréfaction, mais dans une mesure filigrane. La mise en bouche est gracieuse, élégante, subtile et imposante. Les tannins se révèlent tout doucement, lentement et sont subtilement puissants ! Ils assurent idéalement les arrières, confèrent une touche suave et promettent un avenir brillant. Encore une fois, un très grand Mouton. Beaucoup de finesse et de persistance. 2025-2052
Robert Parker's Wine Advocate Avril 2019
97-99/100
The 2018 Mouton Rothschild is composed of 86% Cabernet Sauvignon, 12% Merlot and 2% Cabernet Franc—there is also a splash of all the Petit Verdot they had, but it doesn’t even register in the percentage. Grapes were harvested September 10 to October 3, and the wine was blended at the beginning of December; it has 13.8% alcohol, and the tannins were slightly higher this year. Deep purple-black in color, it is a little closed to begin compared to some 2018s, slowly unfurling to reveal a profound nose of warm black plums, blackcurrant cordial, star anise, blueberry pie and mocha with suggestions of candied violets, oolong tea, camphor and unsmoked cigars plus a touch of crushed rocks. Medium to full-bodied, the palate delivers waves of opulent, spiced black and blue fruits with seamless acid lifting this gorgeous mouthfeel that is at once plush from the ripe fruit and firm and grainy from the super ripe tannins, finishing very long and wonderfully creamy.
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