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Château Petit-Village 2015

Pomerol AC
Stock limité !
16/20
Jean-Marc Quarin - Avril 2016
Cépage(s) :
Style de vin :

N° art. : 0089

Conditionnement :
75cl
Livraison: 5-10 jours ouvrables
CHF 72.00
bt.
Note de dégustation
Robe : Rouge grenat aux reflets violacés.
Nez : Senteurs de crème de cassis et de mûres avec quelques notes de cèdre et d'olive noire.
Palais : Aux tanins soyeux et notes de prune, de cerise et de chocolat.
Conseils de service
Accords mets-vin :
Agneau aux épices douces, boudin blanc truffé, cassolette de lamproie et d'alose à la bordelaise, carpaccio de Saint-Jacques.
Température de service : 17 - 18°C
Garde : 2020 - 2035
Autres informations
Vinification : Vinification de 25 jours en cuves thermorégulées, fermentation malolactique, élevage d'environ 15 mois en fûts de chêne dont 70% de bois neuf.
Œnologue(s) : Serge Ley, Daniel Llose
Fermeture : Bouchon en liège
Emballage : Caisse

Château Petit-Village

Jean-Marc Quarin Avril 2016
16/20
Ma meilleure note donnée à ce cru en primeur. - Quelle belle surprise ! Pour la première fois, ce vin se présente à l'égal de ses voisins avec un nez fin, fruité, pur, des touches d'encre, de réglisse et de truffe. En bouche, le moelleux de son corps, la douceur dans la réalisation, l'équilibre de la stimulation m'ont interpellé tant l'expression de Petit Village trouve une voie plus heureuse que par le passé. La venue d'une nouvelle directrice et vinificatrice Diana Garcia Berrouet semble tout changer. Bravo !
James Suckling Mars 2016
95-96/100
Shows wonderful balance and finesse with salt, mineral and dark fruit. Hints of walnut too. Full body, ultra-fine tannins and a bright finish. Wow. Best ever.
Wine Spectator Avril 2016
91-94/100
Offers a juicy feel, with lots of singed anise and fruitcake notes out in front of the dark plum and blackberry fruit. Delivers ample spice through the finish. Flirts with the exotic side, but there's focus and cut here.
Wine Enthusiast Avril 2016
93-95/100
 
La Revue du Vin de France Avril 2016
16-16.5/20
Bien que marqué par le bois, le vin libère des notes d'herbes aromatiques, myrtille et réglisse. Léger manque de moelleux et de profondeur, mais équilibré et plaisant.
René Gabriel Avril 2016
18/20
 
Jancis Robinson Avril 2016
17/20
 
Robert Parker's Wine Advocate Avril 2016
90-92/100
The 2015 Petit Village is a blend of 90% Merlot and 10% Cabernet Franc, the first wine to be made by Diana Garcia-Berrouet (the daughter-in-law of Jean-Claude for those that recognize the appended name). It has a straightforward black cherry and iodine-scented bouquet that needs to muster a little more complexity given the terroir. The palate is medium-bodied with fine tannin, perhaps more filigree than previous vintages. Given the precocity on the Right Bank, I would have liked more depth on the finish, though it is well balanced with ample freshness on the finish. It is a Pomerol estate that just needs to find its "groove."
Decanter Avril 2016
92/100
 
Jancis Robinson Octobre 2017
17/20
Greyish crimson. Not particularly expressive but the fruit is dark and very pure. Chocolate-smooth tannins are rounded yet nicely dry. Extremely fine texture, all pleasure to come. Excellent balance promises much. (JH)
Yves Beck Novembre 2017
94/100
Rouge grenat aux reflets violacés. Bouquet filigrane, élégant, marqué par des notes de baies des bois, mûres et une élégante touche minérale. Attaque friande, compacte. En bouche le vin a de l’ampleur et du caractère. Le corps est crémeux, tendu et parfaitement soutenu par la structure. Cette dernière est en symbiose avec des tannins qui sont élégants et précis. Un vin élégant, puissant et prometteur. Finale puissante et persistante. 2021–2040
Wine Spectator Mars 2018
92/100
A gutsy style, with lightly roasted fig, plum and blackberry fruit flavors matched to brambly, slightly chewy grip. An ample dose of ganache and roasted alder drives the finish. The pieces are there, but this needs time in the cellar. Best from 2023 through 2033. 2,583 cases made. –JM
James Suckling Février 2018
96/100
Cedary oak adds spices to pristine plums and dark berries. Terrific clarity and allure. The palate delivers a seamless and fluid build of smooth tannins, carrying bright cherries, plums and dark chocolate through to a deeply classy finish. Superb. Best from 2020.
Robert Parker's Wine Advocate Février 2018
91/100
Composed of 71% Merlot, 20% Cabernet Franc and 9% Cabernet Sauvignon aged for 15 months in barrels, 60% new, the 2015 Petit Village reveals a deep garnet-purple color and gregarious notes of crushed blackberries, crème de cassis and preserved plums with touches of cedar chest, black olives, bay leaves and Marmite toast. The decadently rich, medium to full-bodied palate is superbly supported by a firm frame of grainy tannins and a lively backbone, finishing long and savory. - Lisa Perrotti-Brown
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