Aperçu du panier
Article
Quantité
|
Format
Valeur
Votre panier est vide.

Château Pontet-Canet 2016

5e Cru Classé, Pauillac AC
Certifié Biologique.

N° art. : 4814

Conditionnement :
75cl
Livraison: 5-10 jours ouvrables
CHF 151.00
bt.
Notes de dégustation
Robe : Sombre, intense, aux reflets violacés.
Nez : Bouquet intense aux senteurs de mûres avec une pointe de menthe. Notes de truffe noire en arrière plan.
Palais : Belle entrée en bouche ample, le vin évolue sur des tanins fins puis s'achève sur une longue finale délicieuse. Texture noble avec une pointe d'épices.
Conseils de service
Accords mets-vin :
Magret de canard, langoustine grillée, entrecôte, viandes rôties, filets de lièvre rôtis, Beaufort, époisses.
Température de service : 17 - 18°C
Autres informations
Vinification : Vinification de 4 semaines, élevage de 16 à 20 mois en barriques dont 60% de bois neuf.
Œnologue(s) : Jean-Michel Comme
Fermeture : Bouchon en liège
Emballage : Caisse

Chateau Pontet-Canet

Jean-Marc Quarin Avril 2017
18.5/20
Le meilleur jamais fait ! Couleur sombre, intense, profonde, vive et belle. Nez intense, fin, fruité, pur, complexe et très frais. Superbe entrée en bouche ample et le vin monte de suite large, profond, haut. Il se développe savoureux sur un toucher fin et se met à fondre, complexe et noble dans sa texture et ses arômes. Il s’achève long et absolument délicieux. Je l’ai goûté deux fois, la première décantée comme la propriété aime le servir en primeur. À mon avis, cette décantation l’affadit et la note n’était que 17. La non-décantation lui donne un relief bien supérieur. Degré d’alcool : 13°5 (moyenne). Pas d’information sur le pH et les IPT. Rendement : 34 hl/ha.
James Suckling Avril 2017
98-99/100
Vivid and full of energy with blackberry, currant and salt. Full body, intense and long. Harmony. Purpose. Classicism. The mineral and currant character is all year. A seamless tannin texture. Great wine. You want to drink it now!
Decanter Avril 2017
97/100
This is richly layered with seductively ripe fruit. The quality and texture of the brambled blackberries, cassis and bilberries is striking. There is a sense of lightness and juiciness but also depth and flesh - you can feel the joy of that contrast at every step as the wine stretches out in front of you, hard to resist. 2016 is another vintage where they are up at 95%+ of grand vin, this year aged in 55% new casks, 10% in one year old casks and 35% in amphorae. Feel the effects of biodynamics make Pontet Canet stand out for its energy and lush tannins, even with the concentration of 60% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 4% Cabernet Franc and 1% Petit Verdot.
Wine Enthusiast Avril 2017
97-99/100
 
Jancis Robinson Avril 2017
18/20
 
Yves Beck Avril 2017
96-98/100
 
Robert Parker's Wine Advocate Avril 2017
95-97/100
The 2016 Pontet-Canet is a blend of 60% Cabernet Sauvignon, 1% Petit Verdot and 39% Merlot, less Cabernet this year because of the size of the berries. I tasted the wine on two visits to the property around two weeks apart, plus additional tastings at négoçiants. It has an intense bouquet with layers of blackberry, sloes and fresh mint, just a hint of black truffle in the background. It is certainly a little more opulent compared to its peers. The palate is medium-bodied with very fine tannin, a little spicier than I expected (in a positive sense) with gentle grip in the mouth. It fans out with confidence, a voluminous Pontet-Canet with an extremely persistent aftertaste, and a saline and balsamic finish. This is an extravagant Pauillac for the vintage that will age over many years.
Nos recommandations
Château Pontet-Canet 2016
Château Pontet-Canet 2016
Château Pontet-Canet 2016