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Château Pontet-Canet 2018

5e Cru Classé, Pauillac AC
(Vin en souscription. Offre valable jusqu'à épuisement du stock disponible.)
Certifié Biologique.
97-99/100
Robert Parker's Wine Advocate - Avril 2019
Cépage(s) :
Style de vin :

N° art. : 6947

Conditionnement :
75cl

Pré-commande

Disponible dès le: 30/06/2021

Prix net !
CHF 119.00
bt.
Note de dégustation
Robe : Pourpre, très sombre.
Nez : Superbe. Frais. Arômes de cassis, myrtilles. Notes florales.
Palais : Très fondant, complexe et savoureux.
Conseils de service
Accords mets-vin :
Magret de canard, langoustine grillée, entrecôte, viandes rôties, filets de lièvre rôtis, Beaufort, époisses.
Température de service : 17 - 18°C
Autres informations
Vinification : 55% élevé en barriques, 45% en amphores.
Œnologue(s) : Jean-Michel Comme
Fermeture : Bouchon en liège
Emballage : Caisse

Chateau Pontet-Canet

Robert Parker's Wine Advocate Avril 2019
97-99/100
The 2018 Pontet-Canet is made up of 70% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot, 5% Cabernet Franc and 3% Petit Verdot. Picking began on September 24 and finished on October 5; aging is in 55% oak barriques and 45% amphorae. Very deep purple-black in color, it comes rolling sensuously out of the glass with all the opulence and seduction of Cleopatra on a carpet. It emerges with flamboyant scents of crème de cassis, preserved plums and blueberry compote, and after a few moments, it bursts with nuances of molten licorice, sandalwood, Chinese five spice, candied violets, dark chocolate and dried roses, followed by underlying earthy suggestions of fallen leaves, black truffles, underbrush and wild sage. Full-bodied, wonderfully dense, rich, impossibly layered and very, very decadent, the palate delivers all it promises on the nose, with a firm, wonderfully velvety frame and finishing with epic length, a scintillating wave of freshness and a beguiling perfume. This is one for true hedonists.
Yves Beck Mars 2019
97-98/100
Pourpre violacé. Quel nez intense et complexe. Si la quantité n’est pas au rendez-vous, la qualité, elle, met du baume au cœur de toute l’équipe de Pontet-Canet. Le nez est époustouflant de fraîcheur, de fleurs d’iris et de fleurs de tilleul. Le fruit est également bien représenté grâce à du cassis et des griottes. Finalement je remarque des notes de poivre de Sichuan et une touche de graphite. Le nez gagne en pluralité avec un peu d’air et ouvre la porte à des nouvelles dimensions à Pauillac. Mise en bouche crémeuse, dense et expressive. Belle réflexion du caractère olfactif au palais. Il y a de la fraîcheur, de la structure et des tannins compacts qui assurent parfaitement les arrières. Ils doivent peut-être un peu gagner en élégance mais, surtout, ils promettent un excellent potentiel de garde et donc une belle évolution. Touche d’amertume positive en fin de bouche qui soutient l’expression aromatique. Un très grand Pontet-Canet. 2024-2044
James Suckling Avril 2019
97-98/100
A bright and open young wine with polished and soft tannins that spread out and fold into the wine, becoming barely discernible, yet the feel and beauty of them frames the wine in a beautiful way. Love the fruit and purity.
Jean-Marc Quarin Avril 2019
98/100
Couleur sombre, intense, pourpre et belle. Nez très aromatique, fin, au fruité pur, mûr et surtout frais. Le plus beau nez jamais vu à Pontet Canet en primeur. Minutieux en entrée de bouche, puis ultra fondant et velouté au milieu, complexe, très savoureux et profond, le vin glisse, caresse et s'achève avec une précision dans le déroulé, la texture et les arômes inégalée jusqu'alors. C'est très, très bon.
Decanter Avril 2019
96/100
The concentration that comes from having yields of 12hl/ha is extremely clear - it makes it feel very Pauillac, again resembling as at Latour, a 2010 style in terms of its backbone and sense of hunkering down. The fruit quality is dark and knitted, with a creamy texture if you give it a minute to settle, an obvious tannic structure and a menthol finish that lets in some juice, bramble and hedgerow pleasures. It’s clearly impressive, although I get just the slightest touch of over-concentration with hints of prune on the finish. The small yields meant the entire process, from destemming to sorting, was done by hand (last year around 30% of the crop was treated in this way), then fermented in small 40L cement vats that had seen their first service for just part of the crop in 2017. There was huge amounts of hard work and stress to ensure that no dried grapes made it through, with no pumping over and only soft manual punch down to control extraction. This is 100% 1st wine, same as it has been here for the past three years. 55% will be aged in new oak barrel, 45% in amphoras. Drinking Window 2026 - 2040
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