Nez : Au bouquet élégant et complexe où se mêlent des notes de violette, de cassis et de cèdre.
Palais : Frais avec une jolie douceur des tannins, une bonne acidité. La finale, tendre et sur le fruit frais, présente une belle persistance aromatique.
Conseils de service
Accords mets-vin :
Fondue bourguignonne, carré d'agneau à l'ail, perdreau rôti aux marrons, lièvre à la royale, feuilleté aux morilles, tarte aux poires
Température de service :
16 - 18°C
Garde : 7 - 15 ans
Autres informations
Vinification : Vendanges manuelles, fermentation thermorégulée en cuves inox, élevage de 12 à 14 mois en barriques de chêne dont 35% de bois neuf
Œnologue(s) : Denis Dubourdieu
Degré d'alcool :
13.00% vol.
Fermeture : Bouchon en liège
Emballage : Caisse
Château Siran
Robert Parker's Wine Advocate Mai 2016
90/100
Tasted at the vertical held at the property, the 2012 Château Siran, a blend of 55% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon and 10% Petit Verdot, has a very composed and delineated bouquet with scents of red plum, raspberry, mineral, cedar and a touch of graphite. The palate is medium-bodied with fine, gently grippy tannin, and graphite-tinged black fruit that turns spicier towards the finish, which displays commendable substance and persistence - a 2012 Margaux with ambitions. This is a very fine Siran, much better than many of the wines produced in the 1990s and it comes recommended. Tasted February 2016.
James Suckling Février 2015
91/100
Wet earth, berry and currant character follow through to a medium body, firm tannins and a fresh finish. Needs time to soften but pretty already. Better in 2017.