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Cos d'Estournel 2018

2e Cru Classé, Saint-Estèphe AC
(Vin en souscription. Offre valable jusqu'à épuisement du stock disponible.)
Cos d'Estournel est devenu, aux yeux des amateurs de Grands Vins, l'archétype d'un certain style d'élégance virile où la puissance n'exclut ni la grâce ni la suavité. Stock limité! Disponible à l'unité.
97-100/100
Robert Parker's Wine Advocate - Avril 2019
Cépage(s) :
Style de vin :

N° art. : 0103

Conditionnement :
75cl

Pré-commande

Disponible dès le: 30/06/2021

Prix net !
CHF 199.00
bt.
Note de dégustation
Robe : Pourpre aux reflets violacés.
Nez : Fin, aux notes florales et fruitées (cassis, cerises, violette).
Palais : Élégant, tanins parfaitement enveloppés.
Conseils de service
Accords mets-vin :
Terrine de gibier, carré d'agneau, magret d'oie, gibier, morbier, dessert à base de chocolat noir.
Température de service : 17 - 19°C
Autres informations
Vinification : Cuvaison de 21 jours à température contrôlée, élevage de 18 mois en barriques de chêne dont 80% de bois neuf.
Œnologue(s) : Dominique Castaing
Fermeture : Bouchon en liège
Emballage : Caisse

Cos d'Estournel

 

En savoir plus: Cos d'Estournel

Robert Parker's Wine Advocate Avril 2019
97-100/100
The 2018 Cos d'Estournel is composed of 74% Cabernet Sauvignon, 23% Merlot, 2% Petit Verdot and 1% Cabernet Franc and has 14.59% alcohol. Aging in 50% new barriques, it has a deep purple-black color and drifts effortlessly, gracefully, seductively out of the glass with slowly unfurling notions of blackcurrant cordial, wild blueberries, chocolate-covered cherries and plum pudding with touches of violets, licorice, wild roses and yeast extract plus a waft of loose tobacco. The full-bodied palate is built like a brick house with a solid frame of super firm, super ripe tannins and seamless freshness to back up the vibrant, crunchy, oh-so-muscular fruit, finishing long with loads of mineral layers. Amazing structure will keep this beauty for at least half a century and probably a full one!
Jean-Marc Quarin Avril 2019
98/100
Couleur sombre, intense et belle. Nez intense, fin, fruité et complexe. De suite ample à l'attaque, le vin évolue en même temps puissant, velouté et fondant. Il se développe juteux, sur une texture noble, vers une finale ample et un caractère général très plein. Tannicité parfaitement enveloppée. Persistance longue et épicée. C'est très bon. Assemblage : 74 % cabernet sauvignon, 23 % merlot, 2 % cabernet franc, 1 % petit verdot. Degré d'alcool : 14°59 - pH : 3,69 - IPT : 80. 2030 – 2055
James Suckling Avril 2019
98-99/100
The beautiful integration of ripe fruit and ripe tannins gives the wine a layered and agile mouthfeel. Soft and gorgeous with silky tannins that really kick in at the finish and carry the wine for a long time.
Jancis Robinson Avril 2019
17.5/20
Black core with narrow purple rim. Intense black fruit with just a hint of charry oak. Smells sweet and ripe but pure and fresh-fruited too. Glorious Cabernet here. Deep, chewy and rich on the palate, firm velvet texture, incredibly moreish and so fresh, as much from the tannins as from the acidity. Leaves your mouth clean with dark, savoury, rocky length. Very precise winemaking. I love those dry clean-tasting tannins on the finish.
Yves Beck Mars 2019
96-97/100
Pourpre violacé. Bouquet complexe, intense marqué par des notes florales, fruitées et minérales. Beaucoup de fraîcheur en symbiose avec la touche fruitée du nez. Attaque friande et juteuse. Au palais, le vin est compact, élégant, crémeux et parfaitement équilibré. Il est doté de tannins suaves qui se révèlent lentement et qui assurent bien les arrières. La structure est également dans la course et assure l’expression aromatique jusqu’en finale. Caractère persistant en fin de bouche. Finesse et puissance. 2025-2043
Decanter Avril 2019
97/100
This has some austerity on the attack, then announces its arrival in the inimitable way that Cos is able to do: with a slow build up of exotic spices, liquorice root, cedar and cassis. It stretches out through the palate and you keep waiting for the tannins to punch through like they did in 2010, but it doesn't happen, even though this is a big wine with high alcohol and an IPT of 80. There's a great menthol freshness on the finish, helped no doubt by a fresh 3.65pH. It has the luxurious signature of Cos, the glamorous touch that you look for in this wine - like at Mouton and at Angelus - that is part of their DNA, but it's also married to elegance and a touch of slate minerality. This is a wine that you would be thrilled to own. 12mm of rain on 12 September and 20mm in mid-August were just enough to stop any blockages in ripening, although the 30hl/ha yield is low due to a touch of mildew and some concentration in September. This compares to a more generous 45hl/ha in 2016. 65% of production went into the grand vin. 1% Petit Verdot makes up the blend, and the wine is aged in 50% new oak (a little lower than the usual 60%). A candidate to upscore when in bottle. Drinking Window 2028 - 2042
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