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Cos d'Estournel 2011

2e Cru Classé, Saint-Estèphe AOC
Cos d'Estournel est devenu, aux yeux des amateurs de Grands Vins, l'archétype d'un certain style d'élégance virile où la puissance n'exclut ni la grâce ni la suavité.
90-92/100 points
Robert Parker's Wine Advocate - Avril 2012
Cépage(s) :
Style de vin :

N° art. : 6769

Conditionnement :
75cl
Livraison: 5-10 jours ouvrables
CHF 162.00
bt.
Note de dégustation
Robe : Profonde d'un beau pourpre
Nez : Complet, présentant des arômes de cassis, de myrtille et de cerise.
Palais : D'une texture harmonieuse et ample, aux tannins gras et fondus. La finale se révèle complexe et savoureuse.
Conseils de service
Accords mets-vin :
Terrine de gibier, carré d'agneau, magret d'oie, gibier, morbier, dessert à base de chocolat noir
Garde : 8 - 35 ans
Autres informations
Vinification : Cuvaison de 21 jours à température contrôlée, élevage de 18 mois en barriques de chêne dont 80% de bois neuf
Œnologue(s) : Dominique Castaing
Fermeture : Bouchon en liège
Emballage : Caisse

Cos d'Estournel

 

En savoir plus: Cos d'Estournel

Robert Parker's Wine Advocate Avril 2012
90-92/100 points
 
Robert Parker's Wine Advocate Avril 2014
91/100
The 2011 Cos d’Estournel exhibits a dense ruby/purple color and sweet, toasty, oaky notes intermixed with floral and forest floor characteristics. The complex aromatics suggest this is a top success in 2011. In the mouth, the wine is slightly more compact than one would find in a great vintage, such as 2009 and 2010, but it has impressive richness for the vintage as well as light to moderate tannin and admirable purity. It will benefit from 2-5 years of cellaring, and should keep for 15-20 years. Only 30% of the production was utilized for Cos D’Estournel, a blend of 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot and 5% Cabernet Franc.
James Suckling Novembre 2015
95/100
This is really excellent for the vintage with currants, dark berries and minerals on the nose and palate. Full body, firm tannins and a long finish. It’s a bit linear but racy and superb. One of the best of the vintage. Better in 2020.
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