
Tignanello 2017
Garde
15 - 20 ans et plusTempératures de service
16 - 18 °Récompenses
Robert Parker's Wine Advocate 96 / 100 Juin 2020
James Suckling 96 / 100 Mai 2020
Notes de dégustation
D’un beau rouge rubis intense.
Arômes de fruits rouges mûrs (cerise, griotte, framboise, prune), enrobés de notes délicatement épicées de clou de girofle et de réglisse. Des senteurs de menthe et de chocolat noir complètent son bouquet intense et complexe.
Un cru riche, plein et vibrant, avec des tanins souples et veloutés. Finale interminable sur des notes rappelant les arômes perçus au nez.
Accords gastronomiques
Antipasti, bruschette, carpaccio de bœuf, spaghetti bolognaise, bistecca alla fiorentina, entrecôte Café de Paris, selle de cerf, civet de marcassin.
Caractéristiques
Le « Tignanello » est produit exclusivement à partir d'un vignoble du même nom, une parcelle de quelque 57 ha avec des sols rocheux calcaires avec "albarese" (calcaire marneux) et marne, qui bénéficie d'une exposition sud-ouest de 350 - 400 m de la Tenuta Tignanello.
Tri de la vendange. Vinification parcellaire, par cépage. Fermentation en cuves tronconiques, soutirages réguliers après dégustation, macération douce pour préserver les arômes, extraire la couleur et gérer la douceur et l'élégance des tanins. Fermentation malolactique en petits fûts de chêne. Première phase de l’élevage par parcelle et par cépage, puis assemblage des lots et transvasage en fûts de chêne français et hongrois pour un vieillissement de 14 à 16 mois. Mise en bouteilles et repos supplémentaire de minimum 12 mois en cave avant sa mise sur le marché.
Bouchon en liège
Caisse

Récompenses & avis des professionnels
- 96 100
Robert Parker's Wine Advocate
96 / 100
Juin 2020
Lire l'avis - 96 100
James Suckling
96 / 100
Mai 2020
- 95 100
Decanter
95 / 100
Août 2020
Lire l'avis
Robert Parker's Wine Advocate
Juin 2020
96 / 100
96 100Commentaire
The Marchesi Antinori 2017 Tignanello (made with Sangiovese and smaller parts Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc) is a dark, exuberant and inviting wine. I tasted my sample after a double decanting and was pleased by the profound nature of the wine and the immediate openness of the aromas. There is a symphony of dark fruit with black cherry, plum, spice and sweet tobacco. I am particularly attracted by a distant hint of medicinal or menthol herb that I also discovered in other wines with fruit from the Tignanello estate in 2017. There's a drying mineral note of crushed chalk as well. The heat and dryness of the vintage has added to the aromatic intensity of the wine (yields were reduced by a third), but the mouthfeel is carefully crafted to maintain its softness and smoothness. Fruit comes from a 57-hectare section of the Tenuta Tignanello from a vineyard that is located 390 meters above sea level with Alberese limestone rock and soils of marine origin. The wine is fermented in conical oak tanks and is aged up to 16 months in a combination of mostly French and some Hungarian oak, both new and neutral. - Monica Larner
James Suckling
Mai 2020
96 / 100
96 100Commentaire
Decanter
Août 2020
95 / 100
95 100Commentaire
Forward plum and cherry aromas are accompanied by black pepper, clove and the typical floral notes of the Chianti Classico area like orris and violet. Darker on the palate, it displays chocolate notes with a balsamic character - peppermint in depth - and a delicate coconut finish. Full and powerful, it has firm acidity and compact tannins, finding great balance due to its amazing concentration of fruit. Of the 50% new wood used in 2017, a small proportion of oak was sourced from Hungary, helping the wine to open up a little bit according to Antinori CEO, Renzo Cotarella. - Aldo Fioredelli